Alt du skal vide om marmelader

clear glass jars on brown wooden shelf

Marmelader og curd er to typer af søde pålæg, som man kan nyde på brød, kiks, scones eller pandekager. Men hvad er egentlig forskellen på dem, og hvordan laver man dem selv? I dette blogindlæg vil vi se nærmere på disse spørgsmål og give dig nogle opskrifter, du kan prøve derhjemme.

Marmelade er en slags gelé, som er lavet af frugt, sukker og pektin. Pektin er et naturligt stof, som findes i frugtskaller og kerner, og som gør marmeladen fast og blank, når den koger. Marmelade kan laves af mange forskellige slags frugt, men den mest populære er appelsinmarmelade, som har en bitter-sød smag og ofte indeholder små stykker af appelsinskal. Marmelade er oprindeligt fra Portugal, hvor den hedder ‘marmelada’, og blev bragt til England i det 16. århundrede.

Curd er en slags creme, som er lavet af æggeblommer, sukker, smør og citrussaft. Curd har en tyk og glat konsistens og en frisk og syrlig smag. Curd kan laves af forskellige citrusfrugter, men den mest almindelige er citroncurd, som har en gul farve og en intens citronaroma. Curd er en traditionel britisk specialitet, som blev populær i det 19. århundrede, da man begyndte at dyrke citrusfrugter i drivhuse.

Både marmelade og curd er nemme at lave selv, og de holder sig godt i køleskabet i flere uger, hvis man opbevarer dem i rene og lufttætte glas. Her er nogle enkle opskrifter, du kan følge:

Appelsinmarmelade:

– Skær fire store appelsiner i små tern og fjern kernerne. Kom dem i en stor gryde med 1 liter vand og 1 kg sukker.

– Bring blandingen i kog og skru ned for varmen. Lad det simre under låg i ca. 1 time, indtil appelsinerne er helt møre.

– Tag låget af og kog videre i ca. 15 minutter, indtil marmeladen har nået den ønskede konsistens. Du kan teste det ved at dryppe lidt på en kold tallerken og se, om det stivner.

– Hæld marmeladen i rene og varme glas og luk dem straks. Vend dem på hovedet i et par minutter for at skabe vakuum.

Citroncurd:

– Pisk fire æggeblommer med 200 g sukker i en skål, indtil det er lyst og luftigt. Tilsæt saften og revet skal af fire citroner og rør godt.

– Kom blandingen i en lille gryde og varm den op over lav varme under konstant omrøring. Pas på, at den ikke koger, ellers kan den skille.

– Når blandingen er tyk og cremet, tager du den af varmen og rører 100 g smør i.

– Hæld curden i rene og varme glas og luk dem straks. Opbevar dem i køleskabet, når de er kølet af.

Udover at spise marmelade og curd på brød eller kiks, kan du også bruge dem til at lave lækre desserter. For eksempel kan du lave en marmeladekage, hvor du smører marmelade mellem to lag af en simpel kagebund og pynter med flødeskum og friske bær. Eller du kan lave en curdtærte, hvor du fylder en tærtedej med curd og bager den i ovnen, indtil den er gylden og sprød. Du kan også bruge curd som fyld i småkager, muffins, kageruller eller marengs. Mulighederne er mange, og du kan eksperimentere med forskellige smagskombinationer.

Marmelader og curd er altså to fantastiske pålæg, som du nemt kan lave selv og bruge til at gøre din morgenmad, eftermiddagssnack eller dessert mere spændende. Hvis du har lyst til at prøve noget nyt, kan du også variere frugterne, du bruger, og tilføje krydderier, nødder, chokolade eller andre ingredienser, du kan lide. Det er kun din fantasi, der sætter grænser for, hvad du kan skabe med marmelader og curd.