Finde den rette varmepumpe til din bolig

Energipriser, klimaaftryk, CO2 udledning – der har været mange betegnelser i medierne. Alle disse udtryk er henvendt til danskernes forbrug til opvarmning. Vi skal nødigt fryse igennem hele vinteren. Men på samme tid gider vi ikke at betale dyre domme og påvirke miljøet i den forkerte retning. Varmepumper kan muligvis være løsningen på dette allerede nu, men også i fremtiden. I denne artikel giver vi dig hjælp til at vælge den rette løsning til dit hjem. 

Hvilken type varmepumpe skal jeg vælge?

Der findes 2 typer, som du skal forholde dig til: Luft til luft og luft til vand. Der er naturligvis både fordele og ulemper ved at vælge den ene frem for den anden. Dem opridser vi her, så du kan finde den helt rette model til dit hjem: 

Luft til luft – fordele og ulemper: 

  • Det er denne type varmepumpe, som du sikkert kender fra en ferie sydpå. En hvid kasse, der hænger oppe under loftet. I Danmark kan vores modeller både varme og køle, hvilket betyder at det både er en varmepumpe og aircondition på samme tid.
  • Luft til luft pumper kan kun bruges som en sekundær varmekilde, da de ikke altid kan stå for hele husets opvarmning.
  • Denne type kan med filtrene i indedelen fjerne lugt og bakterier fra luften i din bolig. Det betyder dejlig og ren luft i hjemmet. Allergikere kan med fordel drage nytte af netop denne feature. 
  • Selve installationen er enkel og billig i forhold til luft/vand. 

Luft til vand – fordele og ulemper: 

  • Denne type varmepumpe er en meget større type. Her erstatter pumpen dit tidligere fyr, og overtager dermed boligens centralvarme. Med andre ord, kan denne type opvarme brugsvandet i huset. Det kan betyde effektiv opvarmning, hvis du eksempelvis har gulvvarme. 
  • Indedelen er stor og hænger ikke på væggen. Den placeres istedet ofte i bryggers eller kælder. Det betyder også at denne type pumpe ikke kan lave aircondition eller rense luft. 
  • Installationen kan godt være dyr (over 90.000 kr). Derudover kan den også være besværlig, hvis der ikke er god plads til inde- og udedel. Det er dog muligt at søge offentlig tilskud til installation og pumpe. Det er også vigtigt at nævne, at man med luft til vand kan spare mange penge på varmeregningen. Ofte kan varmepumpen derfor “tjene” sig selv hjem igen. 

Derfor er det en grøn løsning

Varmepumper er en energieffektiv og miljøvenlig opvarmningsmetode, der kan spille en vigtig rolle i fremtidens opvarmning. Varmepumper bruger en lille mængde elektricitet til at flytte varme fra luft, jord eller vand til din bolig og producerer derfor mere varmeenergi, end de bruger i elektricitet. Dette gør dem meget mere energieffektive end traditionelle opvarmningsmetoder, som fx oliefyr eller gasfyr.

 

Med de stigende omkostninger og begrænsninger på fossile brændstoffer, kan varmepumperne være en langsigtet og bæredygtig opvarmningsløsning, der reducerer afhængigheden af fossile brændstoffer og dermed bidrager til at reducere CO2-udledningen og forbedre klimaet.