Sådan indrammer du bedst dine plakater til stuen

Ved du, hvad mange mennesker ofrer alt for lidt opmærksomhed på, når de begaver deres vægge med ny kunst? Rammen udenom motivet. Og det er ærgerligt, for her er rum til lige så meget leg og kreativitet, som når du vælger selve motivet. Har du netop indkøbt en samling lækre plakater til stuen, så tænk rammerne med ind som en del af væggens samlede kunstneriske udtryk. Indramning kan være mange forskellige ting, så slå dig løs.

Trærammer

Trærammer er ofte lavet af egetræ. Egetræet er holdbart og smukt i sin struktur og egner sig derfor rigtig godt som billedramme. Egetræsrammer fås i rå, ubehandlede udgaver, som er fine og lyse i farven. Du kan også få en bejdset udgave, som er næsten chokoladebrun i farven. Bejdsen er transparent, så træets struktur kan stadig ses og føles tydeligt igennem den mørke farve. 

Kan du godt lide det varme, naturlige udtryk ved egetræet, men ønsker dig et lidt andet træ-look, kan du prøve en bambusramme. Bambusrammer har en helt særlig struktur, og du er ikke i tvivl om, at du står med bambus i hånden. Rammen har karakteristiske samlinger, som er en del af rammens moderne udtryk.

Plakatlister

Plakatlister er et godt alternativ, hvis du søger en mere luftig indramning og ophængning af dine plakater. Plakatlisten fungerer sådan, at to stykker træ fæstnes med magneter om hver ende af plakaten. Magneterne er stærke og kan sagtens bære. Selve ophænget sker i en lædersnor, hvis farve passer til listen. Listerne er gode til mindre plakater i A4 og A3, men er også gode til B2 størrelserne. Til B1 og større anbefales specialindramning. Listerne beskytter selvsagt ikke papiret på samme måde, som en ramme gør. Fordelene ved en liste er den supernemme håndtering, og så er de et budgetvenligt alternativ til egetræsrammen.

Farvede rammer

En plakatramme behøver ikke at være sort, hvid eller natur. Farvede rammer er stangsmarte og trendy. Det gælder både for kraftige farver og mere afdæmpede pastelfarver. Farvede rammer er ofte fremstillet af plast, men kan også være metal eller malet træ. Husk, at du sagtens selv kan male gamle, trætte rammer, hvis tanken om lidt friske farver på væggen lyder spændende. Især rå trærammer er nemme at gå til. Slib dem let med sandpapir, og mal med en lille rulle eller en pensel. Du kan også spraymale dine rammer, hvis malingen skal være ultratynd og bevare træets struktur.

Retrorammer

Loppefund og genbrugsrammer kan også noget. Er du så heldig at have fundet en perle på et loppemarked herhjemme eller måske på et hyggeligt gadesalg på en ferie i Sydeuropa, så udnyt den. Interiør med en historie er med til at give rummet dybde og personlighed, så indram endelig dine kunstplakater til stuen i et patineret loppefund.